Email

Winkelmand

0 item(s)
×

Registration

Profile Informations

Login Datas

or login

First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
This is not an email address!
Email address is required!
This email is already registered!
Password is required!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
Email or Password is wrong!

Medische informatie - Chlamydia

Wat is Chlamydia trachomatis?

Wereldwijd is C. trachomatis de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Definitieve zekerheid of men besmet is kan het beste worden aangetoond met een SOA-test. Deze testen helpen om betrouwbaar aan te tonen dat men chlamydia heeft of niet. Chlamydia wordt voornamelijk veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. 

Afhankelijk van de beschouwde leeftijdsgroep is tot tien procent van de wereldbevolking besmet met chlamydia. Mannen en vrouwen kunnen in gelijke mate worden besmet met chlamydia en kunnen daarom beide overdragers zijn van de bacteriën. Echter, jonge meisjes en vrouwen blijken meer kwetsbaar te zijn voor een besmetting door onveilige seks, omdat hun baarmoederhals zeer gemakkelijk is geïnfecteerd. Volgens schattingen zijn ongeveer 300.000 vrouwen per jaar opnieuw besmet met chlamydia.

 

Bestel hier een Chlamydia Thuistest

Ziekteverwekker van een chlamydia-infectie

De ziekteverwekker van een seksueel overdraagbare chlamydia infectie is de bacterie Chlamydia trachomatis. Deze bacterie vermenigvuldigt zich met menselijke cellen en kan leiden - afhankelijk van het type – tot verschillende ziektebeelden, zoals infectie van het genitale gebied en bij pasgeborene, na passage van een geïnfecteerd geboortekanaal, infecties van het oog en sporadisch ook van de longen. Van deze types is de meest voorkomende de bacterie genaamd Chlamydia trachomatis. Deze bacterie veroorzaakt voornamelijk aandoeningen in het genitale gebied en ontstekingen rond het oog, die zelfs kan leiden tot blindheid.

Aanvullende informatie over het ontstaan en risico's van soa's en de betrouwbaarheid van soa-testen kunt u vinden op Soa Aids Nederland. Ook de richtlijnen van het Nederlandse Huisartsen Genootschap en de Nederlandse vereniging voor Medische Microbiologie bieden extra informatie aan. 

Proces en significantie van een infectie

Vooral mensen met vaak wisselende seksuele partners en onveilige seksuele contacten behoren tot de hoge risicogroep van chlamydia infecties. Daarnaast is het mogelijk dat een besmette, zwangere vrouw de chlamydia overdraagt op haar pasgeboren kind tijdens de geboorte. Indien in een vroeg stadium niet gedetecteerd, kan chlamydia tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Daarom is het van het grootste belang om een SOA-test te doen bij de allereerste verdenking.

Eenmaal besmet met chlamydia, kan je niet botweg hopen dat de ziekte vanzelf gaat verdwijnen. Hoe eerder een SOA-test wordt uitgevoerd, hoe beter de kans op herstel. In meeste gevallen zijn mucosae, urethra, darm of vagina geïnfecteerd en zelfs als de symptomen verdwijnen na een tijdje, is dit geen duidelijke belofte dat de chlamydia infectie is genezen. In feite zijn alleen antibiotica een veilige behandeling.

Hoe eerder de medicatie wordt gestart, hoe beter de kansen op herstel. In het geval u onzeker bent en een afspraak met de dokter vreest, is onze SOA-thuistest de beste optie voor u! De gevolgen van een chlamydia infectie voor vrouwen kan o.a. op termijn onvruchtbaarheid zijn. Mannen hebben kans om te lijden aan prostaat infecties, of problemen met de zaadleider. Als u niet uw gezondheid wilt riskeren, is het beste om een SOA-thuistest te kopen om ervoor te zorgen dat u niet lijdt aan een chlamydia-infectie.

 

Bestel hier een Chlamydia Thuistest

Symptomen en gevolgen van chlamydia-infecties

De eerste symptomen beginnen normaliter ongeveer een tot drie weken na een infectie. Het kunnen jeuk, pijn en een branderig gevoel zijn bij het plassen of een afscheiding van het genitale gebied. Het is echter al te vaak dat er in het begin geen merkbare symptomen zijn. Naast de hierboven genoemde risico's, brengen chlamydia-infecties verdere ernstige gezondheidsproblemen toe. Volgens de meest recente studies, hebben mensen die besmet zijn met chlamydia een grotere neiging om ook te worden besmet met HIV. Gegeven dit feit wordt het belang van een SOA-thuistest glashelder. Een juiste diagnose en behandeling zijn cruciaal om infecties met andere seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen.

Typische symptomen van chlamydia bij mannen

Een van de meest voorkomende symptomen van chlamydia bij mannen zijn jeuk, pijn en een branderig gevoel bij het plassen en purulente afscheiding in het genitale gebied. Vaak blijft een chlamydia-infectie bij mannen onontdekt en lang onbehandeld, omdat zich geen duidelijk merkbare symptomen voordoen. In dit geval kan de geïnfecteerde man enerzijds onbewust andere mensen infecteren, en anderzijds lijden aan langdurige gevolgen, zoals onvruchtbaarheid, vanwege het gebrek aan behandeling.

Typische symptomen van chlamydia bij vrouwen

Typische symptomen van chlamydia bij vrouwen zijn jeuk, pijn en een branderig gevoel bij het plassen en dun, gelig of purulente afscheiding in het genitale gebied. Echter, in veel gevallen waar vrouwen onbewust waren geïnfecteerd met chlamydia, merkten ze geen enkele symptomen die de ziekte onontdekt en lang onbehandeld liet. In deze gevallen kunnen de geïnfecteerde vrouwen enerzijds onbewust hun partners infecteren, en anderzijds lijden aan ernstige ontstekingen en zelfs onvruchtbaarheid, veroorzaakt door de onbehandelde chlamydia-infectie.

 

Bestel hier een Chlamydia Thuistest

Gevolgen van een onbehandelde chlamydia-infectie bij mannen

Een onbehandelde chlamydia-infectie bij mannen kan leiden tot ernstige ontstekingen en in sommige gevallen zelfs tot onvruchtbaarheid. Mannen die waren geïnfecteerd met chlamydia hadden vaak last van een ontsteking van de urethra die een sterke aandrang tot plassen alsook een slepende pijn in de urethra veroorzaakt. Bovendien kan chlamydia bij mannen ontstekingen van prostaat en bijbal veroorzaken.

Gevolgen van een onbehandelde chlamydia-infectie bij vrouwen

Bij vrouwen kan chlamydia vooral leiden tot endometritis, oophoritis en purulente eileider ontsteking.  Als de infectie onbehandeld blijft, kunnen de ontstekingen littekens en aanhechting van de eileider veroorzaken, wat kan leiden tot onvruchtbaarheid en een hoog risico op buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Er wordt geschat dat in Duitsland, rond de 100.000 vrouwen onvruchtbaar zijn als gevolg van chlamydia-infectie.

Gevolgen van een onbehandelde chlamydia-infectie tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen die besmet zijn met chlamydia hebben meer kans om te lijden aan het voortijdig breken van de vliezen (PROM), vroeggeboorte of zelfs een miskraam. Ook kunnen ze hun baby besmetten met chlamydia tijdens de geboorte.

 

Bestel hier een Chlamydia Thuistest

Diagnose van chlamydia

Om chlamydia te diagnosticeren wordt een uitstrijkje en een urine monster genomen, die daarna worden geanalyseerd in een laboratorium.

Laboratoriumanalyses van urinemonsters en uitstrijkjes

Als chlamydia kan worden gedetecteerd in de urine of uitstrijkje, kan met een hoge waarschijnlijkheid een infectie worden gediagnosticeerd. Het verder gebruik van speciaal laboratorium en moleculaire diagnostiek, zoals biochemische technologie, kan de diagnose dan waarborgen.

Reguliere preventieve testen

Aangezien per jaar rond de 300.000 vrouwen opnieuw besmet raken met chlamydia in Duitsland en ongeveer 100.000 vrouwen onvruchtbaar zijn als gevolg van chlamydia, wordt vrouwen geadviseerd om jaarlijks te testen op chlamydia.

 

Bestel hier een Chlamydia Thuistest

Therapie van chlamydia-infectie het gebruik van antibiotica

Chlamydia wordt hoofdzakelijk behandeld met antibiotica macrolide, tetracycline, doxycycline of azitromycine. Zwangere vrouwen met een infectie worden meestal behandeld met antibiotica erythromycine, amoxicilline en josamycine. Afhankelijk van het type, moet de antibiotica eenmaal of gedurende een periode van maximaal twee weken worden gebruikt.

Vanwege het gevaar van infectie moet de partner van de besmette persoon worden getest en indien nodig behandeld. Totdat de antibiotica doeltreffend begint te zijn, moet seks worden onthouden tot minstens een week.

Prognose en kans op herstel

Zolang chlamydia vroeg genoeg wordt ontdekt en behandeld met antibiotica is de prognose over het algemeen erg goed. De infectie geneest doorgaans zonder blijvende schade te veroorzaken. Alleen als infecties onbehandeld blijven of niet vroeg genoeg behandeld, kunnen zij daaruit voortvloeiende problemen zoals onvruchtbaarheid veroorzaken.

Stel u bent positief getest. Wat nu?

Als u positief bent getest op een chlamydia dient u zich direct te melden bij uw huisarts of een arts bij een SOA Poli om uw SOA te verhelpen. Chlamydia kan verholpen worden met een antibiotica kuur.

Partnerwaarschuwing

Indien u positief bent getest is het belangrijk dat u niet alleen uw SOA laat behandelen, maar is het ook belangrijk om uw seksuele partner(s) van de afgelopen 6 maanden (bij voorkeur de laatste 12 maanden) te waarschuwen ongeacht of ze wel of geen klachten ondervinden. Deze kunnen zich dan ook laten testen en eventueel laten behandelen.
Vind u het moeilijk om uw partners te waarschuwen? Partnerwaarschuwing.nl is een website die je helpt bij het waarschuwen van je sekspartners. Dit kan je dit ook anoniem doen.

Vragen en extra informatie

Heeft u nog vragen, kijk gerust rond in onze FAQ of neem contact met ons op! U kunt ons bereiken via de mail of via telefonisch contact. Uw vragen zullen beantwoord worden door 1 van onze artsen-microbioloog dan wel wetenschappers die experts zijn op de specifieke SOA’s.

Contactgegevens: 
Email adres: info@microbiome.nl 
Tel. Nr: 020-4448307

*Wij gaan ten allen tijden zorgvuldig om met persoonlijke gegevens en wij waarborgen uw anonimiteit.  

 Bestel hier een Chlamydia Thuistest

Voor extra informatie kunt u de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie raadplegen. 

Mijn winkelwagen

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.